Hans is maar wat blij met eerste resultaten moestuin
UDEN – ,,Da’s bloemkool. Die kun je er gerust uithalen want die groeit hier niet. Die moet met zijn voeten in de stront en het water staan”, zegt Udenaar Theo Koenders (87) tegen Hans Brouwers (64). Brouwers volgde dit jaar een IVN-cursus ‘moestuin’ en is laaiend enthousiast over zijn eerste resultaten als ‘moestuinier’.
Hij heeft zojuist een emmer snijbonen geplukt. ‘’En kijk eens naar mijn eerste aubergine”, zegt hij trots. Het was zijn zwager Theo Daanen die hem wees op het beschikbaar komen van een paar moestuintjes op het terrein van de vroegere gemeentekwekerij tussen de Helenastraat en de Sint Annastraat.
‘Omspaaien’
,,Samen met Theo en mijn vriend Ruud Voermans hebben we er een paar Straffe Hendrik Quadrupels op gedronken en samen hebben we de stap gewaagd en zijn we erin gestapt”, lacht hij. ,,We begonnen met alles ‘om te spaaien’. Een karwei! Ik heb alleen al ongeveer zeventig meter.” En Hans en Ruud schreven zich in voor de cursus moestuinen bij het IVN.
,,Daar leerden we plattegronden maken en een zaaiplan. Blijkbaar toch nog niet goed genoeg, want nu komt alles tegelijk op. Ik heb nu al in mijn telefoon een mapje ‘volgend jaar’ met daarin tips. Nu staat bijvoorbeeld alles veel te dicht op elkaar. Je moet er bij het zaaien al rekening mee houden dat je er met een schoffel tussendoor kunt. En ik heb heerlijke sla, maar veel te veel. Volgend jaar moet alles gewoon minder”, lacht hij.
Trots op aubergine
Opnieuw wijst hij op zijn aubergine. ,,Daar ben ik het meest trots op. Ik ben begonnen thuis op zolder met potjes waarin ik pepertjes, aubergine en paprika heb gezaaid. Die heb ik opgekweekt en hier uitgezet. Je ziet het resultaat.” Over twee jaar gaat hij met pensioen. Dan wil ik hier een kasje zetten zodat thuis de zolder weer vrijkomt. Dat oogsten van groente die je als zaadje zelf hebt opgekweekt is zo gaaf.”
Zo af en toe krijgt hij advies van Theo Koenders die al dertig jaar een naastgelegen moestuintje heeft. Die heeft ook een put laten slaan zodat de tuinders over water beschikken.
Bourgondiërs
,,Mijn vrouw Selma en ik zijn Bourgondiërs. Bovendien kan Selma geweldig koken. Uit eigen tuin eten is zoveel leuker.” Het mooie vindt Hans dat het in de tuin werken zo ontspannend is: ,,Je denkt nergens aan, ik luister tijdens het werk naar een muziekje en je gebruikt al je spieren. En je valt nog af ook. Kortom, een perfecte hobby. Ik kom hier drie of vier keer per week. Soms al gauw een uurtje of drie per dag. Soms vergeet je de tijd en belt Selma op om te vragen waar ik toch blijf.”
Terwijl hij vertelt, komt Ruud Voermans met zijn vrouw de tuin inlopen, net terug van vakantie. ,,Ik heb je bonenrek maar gestut. En die komkommers en courgettes kunnen eraf”, zegt Hans. Zo helpen ze elkaar. Dat wordt in de toekomst nog een dingetje: Hans en Selma sparen voor de aanschaf van een caravan of camper. ,,Dan zul je bij het zaaien al rekening moeten houden met de oogsttijd. Of de oogst de oogst laten.”
Wachtlijst
Annemieke van den Ing was degene die bij het IVN in Uden het initiatief nam voor de cursus. ,,Het is eigenlijk een landelijk initiatief. We zijn vier jaar geleden met twee man een dagje naar Amsterdam geweest en we kwamen enthousiast terug. We hadden voor de eerste cursus meteen een wachtlijst, de tweede keer ook weer, dus daarom zijn we vorig jaar met twee groepen gestart. Echt heel basaal, dus voor mensen die nog nooit een aardappel in de grond hebben gestopt. En we leren ze dat het altijd anders loopt dan je verwacht. Dat komt niet omdat ze iets fout doen, maar dat gebeurt gewoon.”
Volgens Van den Ing zijn er nu al weer aanmeldingen voor een volgende cursus.
Bron: Brabants Dagblad, www.bd.nl. foto: Studio van Assendelft tekst: Kees Backx