• Dobband header

Historie van de DOBBAND

De DOBBAND is ontstaan uit een cafe-voetbal vereniging. Op 1 oktober 1968 werd in Uden door bezoekers van cafe “Pas Buiten”, beter bekend onder de naam van de toenmalige eigenaar Dirk van Zutven, de voetbalclub DOB opgericht. DOB stond voor Dirk’s Oranjeboom Boys. In mei 1982 werd door enige personen binnen het elftal besloten om wat muziek bij de carnavals zittingen in het cafe te maken. De naam die werd verzonnen luidde: DOB. Dit stond voor Drinke Of Bloaze. In de loop der tijd sloten steeds meer leden zich bij deze muziekvereniging aan en zo werd het langzaam een echt dweilorkest. In februari 1997 is besloten om van het dweilorkest een heel andere band te maken. Enkele personen binnen het orkest speelden vroeger al gitaar en piano, en besloten werd om deze instrumenten binnen het bestaande orkest een plaatsje te geven. De eerste nummers waren er een paar van the Blues Brothers, en zo ontstond de DOBBAND. Op bovenstaande foto de DOB’68 zaalvoetbalselectie uit ongeveer 1972. Van deze selectie staan er nog 9 personen op, die nu nog steeds spelen in de huidige DOBBAND.

DOBBAND viert 50-jarig bestaan

In de grote ruimte achter Galerie Kunstation werd al een week van tevoren hard gewerkt door enkele leden van de DOBBAND. In het weekend van 17 en 18 november werd het 50-jarig bestaan gevierd van de band, die zijn oorsprong vindt in de voetbalclub van het café van Dirk van Zutven. In de ruimte werd een museum ingericht met 50 jaar archiefmateriaal, dat eenmalig op zondag 18 november te bezoeken was.

“De DOB band telt op dit moment 16 leden, waarvan er tien nog van het eerste uur zijn”, vertelt Chris van Haandel. “In de jaren ’60 waren er veel cafévoetbalteams, waarvan onze club, Dirk’s Oranje Boys er een was, opgericht in 1968. Er werd veertig keer per jaar elke zaterdag gespeeld. In het café kleedden we ons om en liepen we naar het Kruisherenveld aan de Hooihofstraat om een partijtje te voetballen. Terug in het café kwam het bier op tafel. Met andere caféteams werden vriendschappelijke wedstrijden gespeeld in de vorm van toernooien of een zomeravondcompetitie”. Naast het voetballen organiseerde de club ook andere activiteiten zoals een eigen zitting met carnaval bij Dirk of themafeesten als een ‘vetkuivenavond’. In de tachtiger jaren waren de dweilorkesten in opkomst en in 1983 richtte de voetbalclub een dweilorkest op met dezelfde afkorting, maar nu in de betekenis van ‘Drinke of Blaoze’. Harry van Genugten: “Niemand kon een instrument bespelen, maar gelukkig was Willy Brouwers bereid het ‘stelletje ongeregeld’ de nodige muziekkennis en kunde bij te brengen.”

Oudejaarsoptreden
Het voetballen verdween in de loop der jaren naar de achtergrond om plaats te maken voor optredens met het dweilorkest. Het repertoire werd langzamerhand uitgebreid van ‘Rosamunde’ tot een breed scala aan dweilmuziek. Drinke of Bloaze trad op op de zittingen in Dirk’s café, waar de dames van de orkestleden optraden als DOZ (Drinke of Zinge). Chris: “We deden ook mee aan het Knorfestival in de tijd dat de diverse dweilorkesten met een eigen geschreven lied mee konden dingen naar het carnavalslied van het jaar.” Het winkelcentrum werd verblijd met DOB klanken en ook werd er opgetreden tijdens de Oktoberfesten in Lippstadt. Chris: “Die optredens waren legendarisch, want die Duitsers begrepen niets van een orkest, dat speelde zonder dirigent.” Halverwege de negentiger jaren werd het roer omgegooid met nummers van de Blues Brothers, waarmee opgetreden werd op de Pier tijdens het festival Night of the Pier. De naam van het orkest werd veranderd in DOBBAND. Het repertoire werd enorm uitgebreid en er werd overal en nergens opgetreden tot op de dag van vandaag. Het orkest waagde zich ook aan de oudejaarsvoorstellingen in Theater Markant, waarvan DOB’s Flying Circus in 2004 een hoogtepunt vormde. Twee jaar later trad de DOBBAND op als onderdeel van het oudejaarsprogramma en heeft de band ook nog een keer meegewerkt aan een optreden met Tijn Geurts en Hans Brouwers in de hoofdrol. Zaterdag 17 november werd het jubileum in besloten kring gevierd met een reünie. Zondag was het museum open voor het publiek.

(tekst: Ankh van Burk – Bron: Kliknieuws.nl)

© 2019 | DOBBAND Uden - Muziek die iedereen kent en herkent